Események

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat ünnepélyes tanévnyitó ünnepséget tartott, amelyen jelen voltak a fenntartó részéről Gaszperné Román Margit Nyíregyházi Tankerületi Központ Igazgatója, Dr. Gavallér Andrea főigazgató, Kovácsné Rubóczky Rita általános főigazgató helyettes, munkaközösség vezetők, szakalkalmazottak és alkalmazottak. Pedagógus szolgálati emlékérem átadására került sor nyugdíjba vonuló kollégák részére. A tanévnyitó ünnepélyes hangulatához hozzájárultak a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanulói és művészei. Az előző tanév értékelésére is sor került, valamint a jelen tanév várható feladatairól hallhattunk az előadóktól.

MEGHÍVÓ

Nyíregyházi Tankerületi Óvoda- és iskolapszichológus Konferencia

a Sz.-Sz.-B. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményének szervezésében

Időpont: 2017. 05. 18. 9.00 óra

Helyszín: Móricz Zsigmond Könyvtár

Program

9.00-9.10

Megnyitó (Kovács Éva Gyöngyi, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Nyíregyházi Tagintézményének vezetője)

9.10-9.20

Köszöntő (Dr. Gavallér Andrea, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója)

9.20-9.40

Az óvoda- és iskolapszichológia helyzete a Nyíregyházi tankerületben - a koordinátor szerepe, feladatai (Jámbor Csilla, óvoda-iskolapszichológus koordinátor)

9.40-10.10

Óvodáskor - problémás kor? Az óvodai agresszió kezelésének lehetőségei (Molnár Zsuzsanna, óvodapszichológus - Eszterlánc Északi Óvoda)

10.10.-10-40

Szociális képességfejlesztő tréning kiscsoportos keretek között az óvodában: Til Tigris és Tüsi Süni története (Kristófi Enikő, óvodapszichológus - Búzaszem Nyugati Óvoda)

10.40-11.00

Kávészünet

11.00-11.30

Az iskolapszichológus feladatköre és a szociometria módszerének alkalmazási lehetőségei az iskolában (Pálné Gulácsy Andrea - Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI)

11.30-12.00

Az iskolapszichológia módszertana (Duleba Nikoletta, iskolapszichológus - Móra Ferenc Általános Iskola)

12.00-12.30

Sokszínű iskolapszichológia - a pszichológus szerepe, lehetőségei az ismeretterjesztésben (Kormány Lászlóné, iskolapszichológus - Ibrányi Árpád Fejedelem Általános Iskola és AMI)

12.30-12.50

Kávészünet

12.50-13.20

Az iskolapszichológus speciális feladatai - szakmai út SNI-s gyerekekkel Erdélyben (Szabó Fruzsina Lilla, iskolapszichológus - Nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola, Általános Iskola és EGYMI)

13.20-13.50

A felnőtté válás nehézségei iskolapszichológusi szemmel (Lévai Ágnes Melinda, iskolapszichológus - Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium)

SZAKMAI NAPOK NYÍRBÁTOR 

2017. április 24 - május 5.

Mindenkinek becsengettek

Mindenkinek becsengettek címmel rendezett konferenciát a Down Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat. Az eseményen a korai fejlesztés jelentőségére hívták fel a szakemberek figyelmét annak érdekében, hogy a valamilyen eltéréssel született gyerekek minél hamarabb részt vehessenek az integrált oktatásban.

A Down Egyesület hívta életre azt a mára már nemzetközileg is elismert programot, amely inkluzív nevelési módszereket támogat. A Mindenkinek becsengettek program elképzeléseit a jövőben Szlovákiában és Romániában is alkalmazzák majd a szakemberek. Az ERASMUS + nyitókonferenciáján a megjelentek megismerhették a Mindenkinek Becsengettek program lényegét, azt, hogy miért érdemes hidat építeni a fogyatékkal élők és a többségi társadalom között. Meghallgathatták, hogy a gyermekek korai intervenciója és fejlesztése milyen sokat segít nem csak az érintetteknek, hanem családjuknak és környezetüknek egyaránt.

A konferencián az inkluzív nevelés jelentőségéről is tájékozódhattak a szakemberek, hiszen a korán és megfelelő módszerekkel fejlesztett gyerekek a többségi társadalom tagjaival nevelkedhetnek. A szakemberek szerint a társadalmi elfogadás javíthat helyzetükön. Ezt nemzetközi kutatások is alátámasztják. Bár több gyereknek lenne rá szüksége, az ellátórendszerbe csak nagyon kevesen kerülnek be. 

Czeizel Barbara, miniszteri biztos elmondta, ha egy pici baba a születése pillanatától eltérően fejlődik, ezeket a gyerekeket hívjuk fejlődési rizikóval született kisgyerekeknek. Hozzátette, ezeket a gyerekeket az egészségügy valamilyen szinten kimutat, de ezt követően hogy milyen ellátást kapnak Magyarországon, az teljesen esetleges. Czeizel Barbara elmondta, a megyében évente születik 6 ezer újszülött, ehhez képest körülbelül 300 kisbaba nem megy haza 3-5 naposan, hanem intenzív csecsemőosztályon tartózkodik. Hogy az egészségügyből kikerülve ki gondozza őket, hol kapják meg a komplex korai fejlesztést, a tanácsadást és a terápiás szolgáltatásokat, az jelenleg esetleges.

Dr. Gavallér Andrea, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója elmondta, nekik inkább a korai fejlesztésben és a kora gyerekkori intervencióban van nagyobb szerepük. Hozzátette, fontosnak tartják az integrált oktatást, de igazából a Pedagógiai Szakszolgálat részéről az SNI-s gyerekek diagnosztizálása és a kora gyerekkori fejlesztés az ,ami törvényben meghatározott feladatuk a megyében. 

Baba-mama klub

Heti rendszerességgel találkoznak a Nagykállói Pedagógiai Szakszolgálatban a kisgyermeket nevelő családok a szakemberekkel, akiktől hasznos tanácsot kapnak a gyermekek optimális fejlődésének elősegítéséhez.

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!